Copyright: Janne Tarmio

Elämä on valintoja, myös kilpauraa rakentavalle golfarille. Linus Väisänen valitsi amatöörinä college golf -polun ja sen jälkeen, kesällä 2015, ammattilaisuuden.

Vuoden 2014 lyöntipelin Suomen mestari pääsi jo kaudella 2015 kokeilemaan siipiään Challenge Tourilla Suomen Golfliitolta saatujen villien korttien turvin. Kotimaan Gant Openissa peli kulki kolme kierrosta jopa kärjen tahtiin, mutta viimeinen kierros oli pettymys.

Ensimmäinen täysi kausi ammattilaisena oli vauhdin hakemista Nordic Leaguesta, kolmostason kiertueelta. Tavoitteena oli nousta lopullisessa rankingissä viiden parhaan pelaajan joukkoon ja ansaita sitä kautta paikka Challenge Tourille.

Väisänen pääsee mukaan ainakin kahdeksaan Challenge Tourin osakilpailuun Vierumäki Finnish Challengen kautta järjestyneiden villien korttien ansiosta.

Kuusi top 10 -sijoitusta eivät lopulta aivan riittäneet tavoitteeseen yltämiseen, vaikka joukkoon mahtui kolme sijoitusta kolmen parhaan joukkoon. Kolmas sija tuli palkinnoksi myös SM-kisoista, joihin ammattilaiset pitkästä aikaa päästettiin mukaan.

Alkavalla kaudella tähtäin on edelleen astetta korkeammalla. Väisänen pääsee mukaan ainakin kahdeksaan Challenge Tourin osakilpailuun Vierumäki Finnish Challengen kautta järjestyneiden villien korttien ansiosta. Se tekee 24-vuotiaan nuorukaisen innostuneeksi ja samalla nöyräksi.

”Tämä on suurenmoinen mahdollisuus, josta olen äärimmäisen kiitollinen. Suomalainen golf tarvitsee tällaisia tilaisuuksia, jotta uraansa aloitteleville ammattilaisille avautuu väyliä lyödä itsensä läpi.”

Väisänen uskoo ymmärtäneensä ammattimaisen toiminnan luonteen jo yliopistovuosinaan. Tie vei ensin Edinburghiin, ja sieltä Kalifornian kautta Floridaan.

”College-vuodet opettivat minulle paljon itsestäni – niin ihmisenä kuin golfarina. Yliopistogolf simuloi hyvin ammattilaisympyröitä siinä mielessä, että kilpailuja on paljon ja kilpailua pelipaikoista käydään myös oman joukkueen sisällä. On opittava tekemään tulosta, vaikka peli ei parhaissa uomissa olisikaan.”

Vauhtia tulevaan kauteen Väisänen on ehtinyt hakea jo Floridan lämmöstä. Uuden vuoden ensimmäiset viikot sujuvat Espanjassa, ja Espanja kutsuu jälleen helmikuussa, jolloin Nordic Leaguen talvikausi käynnistyy.

Espanjan-viikkojen välissä Väisänen ehtii suunnata Vierumäelle, jossa hän on mukana isännöimässä yhtä talven sisäkursseista. Perjantaina 20.1. alkavassa viikonloppukurssissa painopiste on golftekniikan kertauksessa ja kehittämisessä. Väisänen antaa oman panoksensa jakamalla kokemuksiaan pelaamisesta, harjoittelusta ja urheilullisesta elämäntavasta.

”College-vuodet opettivat minulle paljon itsestäni – niin ihmisenä kuin golfarina.”

Challenge Tourin kilpailuohjelma ei ole vielä valmistunut, joten suunnitelmat kaudelle 2017 ovat suurelta osin yhä auki. Todennäköistä on, että Väisänen pelaa Challenge Tourin ohella myös Nordic Leaguen kilpailuja.

”Paljon riippuu tietysti siitä, kuinka peli lähtee kulkemaan. Kun pelaa oikeassa paikassa hyvin, kaikki on mahdollista. Töitä tietenkin on menestyksen eteen tehtävä, ja siihen olen aina ollut valmis.”

Väisänen on käynyt Vierumäellä golfrippikoulun, osallistunut Golfliiton testeihin ja ollut mukana Urheilukoulun golfleirillä.

”Vierumäki tarjoaa kilpailulle mahtavat puitteet. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää paikalle. Erityisesti toivon, että golfseurojen juniorit ja muutkin nuoret saataisiin liikkeelle. Tasokkaan kilpailun seuraaminen voi saada golfkipinän palamaan entistä kirkkaammalla liekillä.”